Pomocník při psaní článku

05.03.2016 04:59

Děkujeme, že jste se rozhodli napsat článek do Farního listu. Pro ulehčení práce s formátování dokumentu vám nabízíme k využití tuto šablonu.

Články ukládejte pouze v MS Office 2003 a starší, tedy pouze s příponou .doc nikoli .docx!!!

Pokud využijete tuto šablonu, neměli byste měnit velikost ani styl písma, vše je již nastaveno. Články se píší velikostí písma 12 a styl Times New Roman. Okraje 2,5 cm na všech stranách.

Dříve než začnete psát, je třeba se zamyslet, jak bude článek dlouhý. Prosíme dodržení rozsahu článků, který je vám určen. Ušetříte nám tak práci s případným krácením článku a vyhnete se změnám a zásahům do obsahu článku. Maximální počet řádků jednotlivých článků je uveden v následujícím přehledu:

§  1 stránkový článek + obrázek            max. 37 řádků

§  1 stránkový článek                             max. 43 řádků

§  ½ stránkový + obrázek                      max. 15 řádků

§  ½ stránkový                                       max. 20 řádků

§  Úvodník (první strana)                      max. 26 řádků

§  Editoriál (první strana sloupek)         max. 13 řádků

V případě, že to považujete za vhodné, je možné připojit k článku zajímavý obrázek, který se týká akce popisované v článku. Obrázek je třeba zaslat zvlášť, tedy nevkládat do textu!

Obrázek musí být zaslán ve formátu JPG nebo TIFF a v rozlišení minimálně 300 dpi a více orientační velikost 400 kB a více. Při výběru obrázku je nutné mít na mysli nejen vhodnost daného obrázku, ale i jeho ostrost, jas, kontrast a barevnost. Farní list je tisknut jako nebarevný a obrázky jsou ve stupních šedi. Dále je třeba při použití obrázků respektovat autorský zákon. Nejsnazší je, abyste byli vy osobně autory zveřejňovaných obrázků, případně si vyžádali alespoň ústní souhlas autora obrázku s jeho uveřejněním ve farním listu. Pokud jsou na fotce osoby, měli by souhlasit se zveřejněním fotografie.

Poté, co váš článek dokončíte ho prosím zašle na adresu: farnilist@gmail.com

 

Děkujeme za Váš zájem a těšíme se na vaše příspěvky!

Zpět